El primer soldat aliat a entrar en el París ocupat pels nazis ni es deia Bronne -com va publicar la premsa- ni era Raymond Dronne, com alguns pensaven.
Entre els canyars i les aigües de l’Albufera, Neleta i Tonetprotagonitzen un amor prohibit, tan furtiu com el contraban queenriqueix Canyamel, el marit de Neleta. Els dos són “fill del llac”,com el tio Paloma, el vell pescador que mira recelós la lluita delsllauradors per guanyar camps de cultiu enterrant, pam a pam, lamarjal.
La Primera Guerra Mundial interromprà tràgicament les relacions entre una família francesa –els Desnoyers– i una altra alemanya –els von Hartrott–, totes dues descendents del gautxo argentí Julio Madariaga. Blasco Ibáñez narra magistralment els combats de les trinxeres franceses
La novel·la ‘Entre tarongers’, de Vicent Blasco Ibáñez, publicada per primera vegada en valencià.
Flor de maig és la gran novel·la sobre el Cabanyal-Canyamelar i, per extensió, els poblats marítims de València,un escenari que Vicent Blasco Ibáñez coneixia molt bé: allíva fer-se construir una gran casa que ara alberga el museudedicat a l’escriptor.
Anys seixanta del segle XIX. Batiste, Teresa i els seus cinc fills arriben a l’horta d’Alboraia fugint de la misèria. Han arrendat uns camps abandonats des de fa 10 anys.
Joan Fuster va patir un atemptat terrorista el 1981. L’intent d’assassinar l’escriptor va saldar-se amb una investigació judicial mínima. La col·locació de potents bombes a la casa de Fuster a Sueca culminava una escalada d’atacs impunes a intel·lectuals valencians.
Vicent Blasco Ibáñez (València, 1867-Menton, 1928) va aconseguir els primers èxits mundials amb cinc novel·les sobre la societat valenciana de finals del segle XIX i primers anys del XX. Es tracta dels llibres ‘Arròs i tartana’ (1894), ‘Flor de maig’ (1895), ‘La barraca’ (1898), ‘Entre tarongers’ (1900) i ‘Canyes i fang’ (1902).
‘Res i així sia’ és el gran llibre sobre el Vietnam en guerra, on soldats que en altres circumstàncies haurien estat pacífics comerciants a Califòrnia o esquerps grangers a Texas van cometre les majors atrocitats contra ciutadans desarmats, contra nens indefensos, contra presos emmanillats.
Rosa Solbes (Alacant, 1950) ha escrit reportatges, entrevistes i columnes que s’han convertit en referents del periodisme valencià de la Transició. És el temps de les bombes contra Joan Fuster i Sanchis Guarner, dels atemptats d’ETA i els GRAPO, de la violència ultra contra les autoritats democràtiques, del colp d’Estat...
Des del final del franquisme fins als casos més recents de corrupció política, des del colp d'Estat del 23-F fins a la celebració de la Copa de l'Amèrica, València sic transit abraça un període de quaranta anys de la història valenciana.